Головна » 2014 » Февраль » 3 » Будь ласка, ознайомтесь з інструкціями з безпеки життєдіяльності під час зимової непогоди
13:17
Будь ласка, ознайомтесь з інструкціями з безпеки життєдіяльності під час зимової непогоди
Ожеледиця

Перед виходом із будинку
- пам'ятайте, що кращіми для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих каблуків.
-не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте, поки приберуть сніг і розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Як можна зменшити ризик травм в ожеледицю
-будьте напоготові під час ходьби в такі дні.
- ходіть не поспішаючи,ноги злегка розслабте в колінах. Ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті сумками. Пам'ятайте, що поспіхзбільшує ймовірність отримання травм, тому виходьте з будинку не поспішаючи.
- при порушенні рівноваги - швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах
- падайте в ожеледицю з мінімальною шкодою для свого здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.
- не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.
- обходьте металеві кришки люків. Як правило вони покриті льодом. Крім того вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
- не прогулюйтесь краєм проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
- не перебігайте проїжджу частину дороги. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини і ризик падіння перед автомобілем, що рухається.
- якщо ви впали і черрез деюкий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, або якщо утворилися пухлини - терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення.
- тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку дуже велику небезпеку становлять бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.

Обмороження
 В разі появи ознак обмороження (побіління шкіри, втрати чутливості відкритих частин тіла, вуха, носа, щік) негайно розтирайте поверхню тіла поруч із обмороженим місцем до порозовіння, після чого потрібно злегка розтирати обморожене місце.

Переохолодження
 Переохолодженнярозвивається внаслідок порушення процесів терморегуляції під час дії на організм холодного фактора і розладу життєво важливих систем організму, який наступає при цьому. Відмороження виникає тільки при тривалій дії холоду. При контакті зі зрідженим повітрям або сухою вуглекислотою, при підвищенні вологості і сильному вітрі, при не дуже низькій температурі повітря (навіть близько 0).
ДОПОМОГА
 У разі легкого ступеню переохолодження тіло розігрівають розтиранням, дають випити кілька склянок теплої рідини. При середьньому і важкому ступенях тіло енергійно розтирають вовняною тканиною до почервоніння шкіри, дають багато гарячого пиття, молоко з цукром. Якщо потерпілий слабко дихає, треба розпочати штучне дихання. Після зігрівання потерпілого і відновлення життєвих функцій йому дають спокій. Не можна робити розтирання снігом. Одяг і взуття з обморожених частин знімати треба акуратно, якщо ж зробити це не вдається, треба розпороти її ножем чи розірвати.

Сильний вітер, шквал
Сильний вітер - це рух повітря відносно земної поверхні зі швидкість понад 25 м/с. За руйнівною силою може зрівнятися з землетрусом.
Шквал - це короткочасне різке збільшення швидкості вітру, що супроводжується зміною його напрямку.
Сильний вітер, шквали - стихійне лихо, що може статися у будь-яку пору року, але найчастіше у серпні-вересні. Синоптики відносять їх до надзвичайних подій із помірною швидкістю поширення, тому найчастіше вдається оголосити штормове попередження.
Фактори небезпеки:
 травмування, а інколи і загибель людей; руйнування інженерних споруд та систем життєзабезпечення, доріг та мостів, промислових та житлових будівель, особливо їх верхніх поверхів і дахів; повалення телеграфних стовпів, виривання дерев та утворення завалів, знищення садів та посівів на полях.
 Сильні вітри, як правило супроводжуються зливами, що призводять до затоплень місцевості.

Дії під час стихійного лиха:
- зберігайте спокій, уникайте паніки, при необхідності надайте допомогу інвалідам, дітям, людям похилого віку та сусідам.
- зачиніть вікна та відійдіть від них подалі.
- загасіть вогонь у печах,вимкніть електро- та газопостачання.
- зберіть документи, одяг, найбільш необхідні цінні речі, продукти харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, ліхтарик, приймач на батарейках.
- перейдіть у безпечне місце. Сховайтеся у внутрішніх приміщеннях - коридорі, ванній кімнаті, коморі або підвалі. Ввімкніть приймач, щоб отримувати інформацію.
- не намагайтеся перейти в іншу будівлю - це небезпечно.
- не користуйтеся ліфтами. Електромережу можуть раптово вимкнути.
- обминайте хиткі будинки та будинки з хитким дахом, якщо лихо застало вас на вулиці, бо вони дуже швидко руйнуються. По можливості заховайтеся в підвал найближчого будинку.
- якщо ви на відкритій місцевості, щільно притисніться до землі на дні будь-якого заглиблення (яру, канави, кювету) захищаючи голову одягом або гілками дерев.
- зупиніться, якщо ви їдете автомобілем. Не ховайтеся у ньому, а виходьте і швидко прямуйте до міцної будівлі чи будь-якого заглиблення.
-уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику, мостів, естакад, трубопроводів, ліній електромереж, водойм, потенційно небезпечних промислових об'єктів.

Безпека на льоду
Який лід можна вважати безпечним:
- для одного пішохода - зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см. Для влаштування ковзанки - не менше 10-12 см (масове катання - 25 см). Масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше ніж 15 см.
- лід може бути неміцним біля стоку води.
- тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли в лід.
- варто оминати ділянки, покриті товстим прошарком снігу (під снігом лід завжди тонший). Тонкий лід і там, де б'ють ключі, де швидка течія або впадає в річку струмок.
- особливо обережно треба спускатися на лід з берега: лід може нещільно з'днуватися з сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.
- треба пам'ятати про важливе правило - перевіряти міцність льоду. Якщо після удару палицею на ньому з'являється  вода, лід пробивається, потрібно негайно повертатися на те місце, звідки ви прийшли. При чому перші кроки треба робити не відриваючи підошви від льоду. Ні в якому разі не варто перевіряти міцність льоду ударом ноги.

Якщо ви провалилися під лід на річці або на озері
- необхідно широко розкинути руки по краям льодового пролому та утриматися від занурення головою. Дійте рішуче і не лякайтесь, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
- намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів потрібно вибиратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головна тактика тут - пристосувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.
- вибравшись із льодового пролому потрібно відкотитися, а потім повзти в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду перевірена.
- якщо на ваших очах під льод провалилася людина, треба негайно крикнути, що йдете на допомогу.
- подавши постраждалому підручний засіб порятунку, треба витягти його на лід і повзти з небезпечної зони. Потім треба його укрити від вітру і якнайшвидче доставити в тепле місце, розтерти, переодягти в сухий одяг і напоїти чаєм.
Переглядів: 621 | Додав: Света | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]